با توجه به درخواست های مخاطبان و مشتریان سایان داده پرداز مبین، سعی کردیم در خصوص ماهیت نام دامنه و نحوه ثبت دامنه IR و COM آموزش لازم را قرار دهیم. در این مطلب سعی شده است در ابتدا در خصوص چیستی دامنه و نحوه انتخاب دامنه صحیح و هدفمند آموزش هایی ارائه شود، سپس در خصوص نحوه ثبت انواع دامنه مطالبی بیان خواهد شد، امیدوارم از این مطلب حداکثر استفاده را ببرید.
دامنه چیست و اجزای آن کدامند؟
می توان گفت دامنه ای که برای یک سایت انتخاب می شود، به عنوان نامی است که قرار است ما آن سایت را به آن نام بشناسیم، یا آدرسی که قرار است با آن سایت را در میان سایت هایی دیگر جستوجو کنیم و بیابیم. به عبارت دیگر دامنه همان عبارتی است که در مرورگر وارد می کنیم و از طریق آن آدرس به سایت هدایت می شویم.به عبارتی دیگر نام دامنه یک IP است که بوسیله پروتکل DNS که وظیفه آن تغییر IP به اسم است به آدرس تبدیل شده است.
از همین منظر اگر به دامنه نگاه کنیم، اهمیت آن را درک خواهیم کرد، سایتی که برای کسب و کار چندین ساله مان طراحی کرده کرده ایم و بیانگر هویت کسب و کار و برند ما است، قرار است با یک نام تحت عنوان دامنه نام گذاری شود، یا با این عبارت کوتاه جستوجو شود و کاربران از این طریق به سایت ما وارد می شوند.
پس هرچه دامنه ما کوتاه تر و در این خلاصه بودن هویت و مفهوم خاصی از کسب و کار مارا برساند و وزن زیبایی نیز داشته باشد، و علاوه بر اینها در ذهن نیز خوب بماند، می تواند به تنهایی تاثیر موثری در افزایش مراجعه کنندگان سایت ما داشته باشد.
اجزای دامنه کدامند؟
دامین(domain) یا دامنه از دو جز اصلی نام دامنه (domain name) که همان عبارت منحصر به فردی می باشد که شما برای سایت خود انتخاب کرده اید و پسوند تشکیل شده است و پسوند ها دارای انواع مختلفی می باشد که مهم ترین و پرکاربردترین آن ها .IR و .COMمی باشد.
نکات مهم در انتخاب دامنه
در خصوص اهمیت دامنه گفتیم، و اینکه چه تاثیری می تواند بر سایت و افزایش مراجعه کنندگان سایت داشته باشد، پس به تفصیل به برخی از نکاتی می پردازیم که می تواند تاثیر مثبتی در انتخاب یک دامنه خوب برای سایتمان ایفا کند.
ساده بودن
لازم نیست برای دامنه سایتمان از اصلاحات پیچیده یا اصطلاحاتی که کمتر شنیده شده است استفاده کنیم، البته در برخی مواقع ممکن است اسم نایابی جذابیتی بالایی کسب کند، در این گونه موارد بهتر به تشخیص خودتان عمل کنید و اگر لازم می دانید از آن نام استفاده کنید. اما در کل بهتر از اسمی استفاده کنید که تلفظ آن ساده باشد و با یکبار شنید در ذهن ماندگار باشد.
حداقل تفاوت املایی
از آنجایی که تمامی دامنه ها به زبان انگلیسی انتخاب می شوند، بهتر است در انتخاب نام دامنه از واژه هایی استفاده کنیم که حداکثر شباهت املایی را در هنگام نوشتن و خواندن داشته باشند. تا وقنی برای مشتریان یا کاربران نام سایت را بازگو می کنید با سرچ آن زودتر به سایت شما برسند.
کوتاه بودن
برخی تمایل دارند تا تمام ماهیت برند و کسب و کار خود را در نام دامنه بگنجانند اما این کار از برخی جهات دارای نکات منفی است که ممکن است به سایت و تعداد مراجعه کنندگان سایت شما آسیب برساند. بهتر است اگر شرکت ما نیز اسم بلندی داشته باشد از مخفف ها و یا مجموعه کلماتی استفاده کنیم که در حین زیبا بودن و رساندن مفهوم کسب و کار ما کوتاه نیز باشند.
مفهوم دار بودن
این بحث که اسم کسب و کارم را همانگونه که هست در نام دامنه بیاورم یا خلاصه یا تنها به حروف اول اکتفا کنم، بحث چالش بر انگیزی می باشد که هر کسب و کار باید به صلاح دید و تشخیص خود در این مورد عمل کند. گاهی لازم است نام کسب و کار شما به طور کامل در نام دامنه ثبت شود و این کار تاثیر بالایی در جذابیت آن نام دامنه می گذارد اما گاهی اکتفا به حروف اول یا مخفف سازی نام دامنه را جذابتر می کند.
مراحل ساخت شناسه کاربری و ورود به سایت
برای ثبت و خرید دامنه در وهله اول باید در سایت ایرنیک عضو شوید که در ادامه ما نحوه عضویت و ورود را مرحله توضیح خواهیم داد:
مرحله اول
در مرحله اول وارد سایت ایرنیک شوید و روی گزینه ساختن شناسه کاربری کلیک کنید.
مرحله دوم
به طور کلی همان طور که در تصویر میبینید ساختن شناسه کاربری 4 مرحله دارد که مرحله اول انتخاب نوع شناسه میباشد. در این قسمت فرم شخص حقیقی را دریافت و تکمیل کنید.
مرحله سوم
در این مرحله کافیست فیلدهای مشخص شده در فرم را پر کنید و در انتها بازنگری و امضا کنید.
نکتهای که در این مرحله وجود دارد فیلدی میباشد که باید در آن یک پرسش محرمانه و در فیلد بعدی پاسخ آن را مطرح کنید. این پرسش و پاسخ در مراحل بعدی عضوعت و ورود لازم میشود.
مرحله چهارم
در این مرحله به شما یک شناسه کاربری داده میشود و از طریق ایمیل، پسورد شما ارسال میشود.
مرحله پنجم
برای ورود به سامانه به صفحه اصلی بروید و روی گزینه ورود به سامانه کلیک کنید.
مرحله ششم
فیلدهای مورد نظر را پر کنید و روی گزینه ورود کلیک کنید. سپس به صفحهای وارد میشوید که علاوه بر فیلد شناسه کاربری و پسورد، فیلدهای پرسش و پاسخ محرمانه را باید پر کنید که بالاتر به آن اشاره کردیم.
نحوه ثبت دامنه در NIC.IR
برای بررسی و ثبت هر دامنه جدید بیش از هر کاری باید در سایت www.nic.ir/ افتتاح حساب نموده و با ارسال مدارک خود احراز هویت بشوید، سپس شناسه ای تحت عنوان شناسه ایرنیک به شما تعلق می گیرد که از طریق آن شناسه می توانید علاوه بر سایت ایرنیک از سایر وب سایت هایی که نمایندگی از این سایت دارند مانند بسیاری از شرکت های هاستینگ، اقدام به خرید دامنه به نام خودتان نمایید.
در حفظ این شناسه نیز حداکثر سعی خود را انجام دهید، زیرا با دسترسی به این شناسه می توان دامنه ای به نام شما ثبت نمود، که ممکن است در آینده مشکلاتی برای شما ایجاد شود. ضمنا سایت ایرنیک مرکز ثبت دامنه IR می باشد و برای ثبت سایر پسوندها مانند .COM در ادامه مفصل توضیح داده خواهد شد.
مرحله اول
پس از انتخاب نام دامنه مناسب و ثبت نام در سایت ایرنیک، به حساب کاربری خود در این سایت لاگین شده و در قسمت دامنه ها، زیر شاخه، ثبت دامنه را انتخاب می کنیم.
مرحله 2
در قسمت مشخص شده نام دامنه مورد نظر را تایپ کرده و سپس بررسی موجود بودن دامنه را انتخاب می کنیم و منتظر نتیجه نهایی می مانیم.
مرحله 3
در این مرحله مدت زمانی که قصد ثبت دامنه به نام خود را داریم انتخاب می کنیم. یکی از دو گزینه یک ساله یا پنج ساله و سپس اگر قصد داریم دامنه به نام خودمان ثبت شود در سایر کادر ها گزینه خودم و اگر قصد ثبت دامنه به نام فرد دیگری را دارید، ضمن انتخاب شناسه کاربر دیگر، شناسه آن فرد را وارد کرده و به مرحله بعد می رویم.
مرحله 4
در این مرحله ضمن مطالعه قوانین و مقررات و پذیرفتن آن، پس از نوشتن کد کپچا به مرحله بعدی می رویم.
مرحله 5
پس از انجام تمامی مراحل، وارد صفحه پرداخت شده و پس از پرداخت هزینه ثبت دامنه، دامنه بسته به انتخاب شما به مدت یک سال یا پنج سال برای شما ثبت می شود. در پایان این سر رسید نیز، دوباره لازم است با ورود به این سایت اقدام به پرداخت هزینه و تمدید دامنه کنید.
ثبت دامنه .COM
برای ثبت دامنه .COM می توان به مراجعه به هریک از سایت های ارائه دهنده این سرویس و بررسی آزاد بودن دامنه انتخاب شده، نسبت به خرید و فعالسازی این دامنه اقدام نمایید. از آنجایی که قیمت دامنه .COM از دامنه .IR نسبتا بالاتر می باشد، پس بهتر است در خرید این نوع دامنه دقت لازم را انجام دهیم. از یکی از مزیت های ثبت دامنه .COM می توان به ثبت سریع این دامنه نسبت به دامنه IR اشاره کرد.
سپس پس از پرداخت فاکتور در مدت زمانی انتخابی دامنه برای ما ثبت می شود.