تو همه ی مسیر ماکنارتیم
با برندینگ یا برندسازی، به اهدافتان برسید
امروزه برندسازی وِرد زبانها شده و تقریبا هر کسی درست یا غلط با آن آشنا است. حتی اگر برندینگ را کسی نشنیده باشد واژهی برند حتماً برایش آشنا است و تا حدودی میداند به چه چیزی اشاره دارد. در صورتی که حدود دو الی سه دهه گذشته کمتر کسی میدانست برند چیست.
برندسازی فرآیندی است که طی آن یک شرکت یا سازمان، هویت منحصر به فردی برای خود ایجاد میکند تا از رقبا متمایز شود. این هویت منحصر به فرد میتواند لوگو، نام، شعار و… باشد که برند را به مخاطبان معرفی میکند. برندینگ ممکن است واژه بدیعی به نظر برسد اما در واقع سن آن، چیزی حدود دو هزار سال قبل از میلاد است. در آن زمانها دامداران بر روی پوست گاو و گوسفندان خود علائمی را ایجاد میکردند تا بدانند که کدام یک متعلق به چه شخصی است.
اگر بخواهیم به زبان ساده برندسازی را تعریف کنیم میتوان گفت برندینگ یعنی همان چیزی که افراد راجع به کسب و کار و تجارت شما فکر میکنند، حس میکنند و میگویند. مهم نیست خدمات، کالا و… تجارت شما چقدر به باقی بیزینسها شباهت دارد.
استراتژی های مهم برای خلق یک برند
استراتژی برند یا استراتژی توسعه برند، برنامهای برای دستیبابی به یک سری اهداف بلندمدت است که رسیدن به این اهداف منجر به انتخاب برند و محصولات توسط مصرفکنندگان میشود. یک استراتژی برندینگ قوی شامل مراحل زیر است:
- تعیین هویت برند: قدم اول استراتژی برندینگ، تعیین هویت برند شما است. این شامل تعریف ارزشها، رسالت و چشم انداز برند شما میشود.
- تحقیقات بازار: برای آشنایی و درک کامل بازار و نیاز مخاطب لازم است به تحقیقات بازاری بپردازیم.
- تعریف ارزش پیشنهادی: برای فروش بهتر باید ارزش پیشنهادی خود را به طور واضح تعریف کنید تا به مشتریانتان مزایای استفاده از برندتان را معرفی کنید.
- انتخاب کانالهای برندینگ: باید کانال مناسب را برای رساندن پیام برند خود به مخاطبانتان انتخاب نمایید.
- تولید محتوا: تولید کردن محتوای باکیفیت و مرتبط باعث میشود مخاطبان بیشتری را جذب کنید.
- اندازه گیری و ارزیابی نتایج: به صورت مدام باید نتایج استراتژی برندینگ خودتان را اندازهگیری و ارزیابی کنید تا مطمئن شوید که در مسیر رسیدن به هدفتان قرار دارید.
“ارزش برند کوکاکولا در سال 2021، حدود 87.6 میلیارد دلار تخمین زده شده است. طی هفت سال گذشته کوکاکولا حدود چهار میلیارد دلار در سال هزینه صرف تبلیغات برای برند سازی کرده است که از سال 2020 این مبلغ به 2.8 میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است.”
از کوکاکولا میتوان به عنوان یک شرکت موفق در تدوین استراتژی برندینگ موفق یاد کرد. استراتژی برندینگ کوکاکولا بر شادی، خوشبختی و لذت تمرکز دارد. کوکاکولا از طریق تبلیغات شاد و جذاب، بطریهای نمادین و طعم منحصر به فرد خود، برند خود را به عنوان یک برند محبوب در سراسر جهان تثبیت کرده است.
آشنایی با انواع برندینگ: کدام نوع از برندسازی مناسب شما است؟
برند سازی به هشت دسته تقسیم میشود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- برندینگ شخصی: این سبک از برند سازی، به جای تمرکز روی کسب و کار روی شخص تمرکز دارد؛ مثل هنرمندان، ورزشکاران و سایر افراد.
- برندینگ محصول: باید به مشتری دلیلی برای انتخاب بدهید در غیر این صورت رفع نیاز مشتری از سمت رقبا انجام میگیرد.
- برندینگ خدمات: در این نوع برندسازی باید نیاز مشتری را پیدا و رفع شود. به عنوان نمونه میتوان به برندینگ اسنپ و تپسی اشاره کرد.
- برندینگ مشارکتی: یک استراتژی بازاریابی است که در آن دو یا چند برند با یکدیگر همکاری میکنند تا به طور مشترک یک محصول یا خدمات جدید را به بازار عرضه کنند.
- برندینگ رویدادی: میتوانید میزبان ایونت یا اسپانسر باشید و با این روش به اهداف بازاریابی خود برسید.
- برندینگ شرکتی یا سازمانی: این نوع برندسازی به فرآیند ایجاد یک هویت و تصویر منحصر به فرد برای یک شرکت اشاره دارد. این هویت شامل مجموعهای از ویژگیها، ارزشها، رسالت و فرهنگ سازمانی است که به مخاطبان (مشتریان، کارمندان، سهامداران و…) معرفی میشود. به طور مثال برند لوازم آرایشی اِلف (elf) برندینگ شرکتی را پیاده کرده است و لوازم آرایشی با قیمت مقرون به صرفه و بدون تست حیوانی، تولید میکند.
- برندینگ دیجیتال: یکی از مؤثرترین شیوههای برند سازی است. با این روش میتوانید کسب و کارتان را در بستر اینترنت و فضای آنلاین معرفی کنید.
معرفی عناصر برندینگ: از نام و لوگو تا هویت برند
عناصر برندسازی اجزایی هستند که هویت برند شما را تشکیل میدهند و به شما کمک میکنند تا از رقبا متمایز شوید. عناصر اصلی برندینگ به دستههای استراتژی برند، جایگاهسازی برند، هویت برند، ارزش ویژه برند، شعار و داستان برند تقسیم بندی میشوند (پیشتر به استراتژی برندینگ پرداخته ایم). جایگاه برند از این جهت برایمان حائز اهمیت است که مشتری در ذهن خود یک دلیل قانع کننده برای انتخاب آن برند دارد. هویت برند مشمول عناصر بصری و کلامی همانند لوگو، تایپوگرافی، شعار و… است. ارزش ویژه برند نمایان کننده ارزش و ادراک به طور نامحسوس است. زمانی که ارزش تجاری برند بالا باشد میتواند منجر به وفاداری مشتری، قدرت قیمت گذاری بالاتر و گسترش برند شود. شعار برندتان، جمله ای کوتاه و به یاد ماندنی است که ارزش پیشنهادی برند شما را به مشتریانتان اعلام میکند. تعریف کردن داستان برندتان که چرایی و چگونگی تاسیس برندتان را گویا شود، میتواند به ایجاد ارتباط عاطفی با مشتریانتان کمک کند.
هنر مدیریت برندینگ: خلق و حفظ یک برند
فرآیندی که طی آن هویت برند شما ایجاد، توسعه و حفظ میشود را مدیریت برندینگ میگویند. مدیر برند مسئولیت تصویر سازی از یک محصول یا یک نوع تجارت را برعهده دارد. کسی که مدیریت برند را برعهده دارد بهتر است شخصی خلاق باشد از این جهت که او مأمور انتقال یک پیام مشخص به مشتریان هدف یا مشتریانی که احتمالا در آینده به سمت مجموعه جذب میشوند است.
برای درک بیشتر و بهتر اهمیت مدیریت برندینگ باید مسائل مختلف را بررسی کرد، به صورت کاملا خلاصه به بررسی این دلایل میپردازیم:
- برندها در خاطر مشتریان بیشتر میماند. در واقع مشتریان موقع خرید محصولات فقط برندها را به یاد میآورند.
- سازگار بودن برند با مصرف کنندگان تا حد زیادی احساسات را منتقل میکند.
- مدیریت برند در بازارهای رقابتی اصلی حیاتی برای بقای کسب و کار است.
- نوع مدیرت یک برند کاملا رابطه مستقیم با حفظ و رشد ارزش آن برند دارد.
- مدیریت مؤثر یک برند وفاداری مشتریان را برای آن کسب و کار به ارمغان میآورد.
نمونه کارهای برندینگ کسب و کار
سوالات پرتکرار حوزه برندینگ
انواع کانالهای دیجیتال مارکتینگ چیست؟
انواع مختلفی از کانالهای دیجیتال مارکتینگ وجود دارد. این کانالها پلتفرمهایی هستند که میتوانید از آنها برای دستیابی به مخاطبان هدفی که متناسب با برند، محصول یا خدماتتان هستند، استفاده کنید و به اهداف بازاریابی خود نزدیک شوید. این کانالها شامل موارد متعددی است؛ نظیر، بازاریابی محتوا، بهینهسازی موتور جستجو یا سئو، جستجوی پولی، ایمیل مارکتینگ، تبلیغات کلیکی، بازاریابی شبکههای اجتماعی، اتوماسیون بازاریابی، محتوای حمایت شده، روابط عمومی آنلاین، بازاریابی درونگرا، همکاری در فروش (افیلیت مارکتینگ)، بازاریابی موبایلی و مثالهایی دیگر از این قبیل.
اهمیت دیجیتال مارکتینگ در دنیای امروزی چیست ؟
امروزه بازاریابی دیجیتال جزء جدایی ناپذیر کسب و کارها است. هر شخصی که بخواهد از طریق اینترنت جامعه هدف کسب و کارش را جذب کند، نیازمند استفاده از بازاریابی دیجیتال است. بازاریابی دیجیتال از طریق رسانههای دیجیتال مثل موبایل، اس ام اس، ایمیل، ویدیو و… رقم میخورد و برای رسیدن به اهداف بازاریابی، دقیقاً شامل همان پروسه سنتی جذب مخاطب و در نهایت تبدیل آن به مشتری است.
برای دیجیتال مارکتینگ باید حتما سایت داشته باشیم؟
وبسایت تنها یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ هست که میتواند ویترین کسب و کار شما باشد. البته، به شرطی که استاندارهای طراحی وبسایت در آن رعایت شده باشد.
تفاوت بازاریابی دیجیتال (آنلاین) و بازاریابی سنتی (آفلاین) :
بازاریابی سنتی به تبلیغاتی شامل آگهیها، بیلبوردها، تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات چاپی، تبلیغات در روزنامهها و غیره میپردازد. در این روش هزینههای تبلیغاتی بسیار گران و گزاف هستند و از آن جایی که نمیتوان جامعه خاصی را هدف قرار داد، گاهی این هزینهها هدر میروند. اندازهگیری نتایجی که از این نوع بازاریابی عایدتان میشود، بسیار سخت و دشوار است. همچنین، این روش به دلیل مشخص نبودن جامعه هدف، برای برندسازی بستر چندان مناسبی را فراهم نمیکند. بازاریابی دیجیتال روش مدرنی است که در آن محصولات و خدماتتان را با روشهایی از قبیل تبلیغات در شبکههای اجتماعی، سئو، تبلیغات کلیکی، و تبلیغات در موتورهای جستجو تبلیغ میکنید. در این نوع بازاریابی هزینهها بسیار مقرون به صرفه هستند و به دلیل امکان هدفگیری مشخص مشتری، برندسازی بسیار کارآمد و سریع است. همچنین اندازهگیری بازاریابی دیجیتال با کمک ابزارهای تحلیلی آسان است.
تفاوت بین دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات دیجیتال چیست؟
دیجیتال مارکتینگ به مشاغل اجازه میدهد تا آگاهی از نام تجاری خود را افزایش دهند، اطلاعات مربوط به محصولات را به اشتراک بگذارند، با مخاطبان تعامل داشته باشند و بر شهرت آنلاین خود نظارت کنند. تبلیغات دیجیتال به مشاغل اجازه میدهد محصولات خود را تبلیغ کنند، تخفیف یا پیشنهادات ویژه ارائه دهند و خریداران را جذب کنند. به بیان ساده، دیجیتال مارکتینگ دست به خلق مصرف کننده میزند، در حالی که تبلیغات دیجیتال مخاطب را به سمت خرید سوق میدهد.
خدمات دیجیتال مارکتینگ چیست؟
خدمات دیجیتال مارکتینگ در دو بستر وب و شبکههای اجتماعی ارائه میشود. در بستر وب خدماتی نظیر طراحی و توسعه وبسایت جریان دارد، و در بستر شبکههای اجتماعی، خدماتی نظیر بازاریابی محتوایی و برگزاری کمپین دیجیتال اجرا میشود.
دیجیتال مارکتر چه کاری انجام میدهد ؟
دیجیتال مارکتر یا بازاریاب دیجیتال، فردی حرفهای با مجموعهای از مهارتها است که مسئولیت بهبود یک کسبوکار یا محصولات و خدمات آن را در فضای آنلاین برعهده دارد و قرار است این کار را با استفاده از تمام کانالهای بازاریابی دیجیتال انجام دهد. او باید دانش خوبی از تمام حوزههای بازاریابی دیجیتال و ابزارهای آن داشته باشد.